Kad vienkārši gribas nedaudz miera pēc garas dienas, mājās gatavots ēdiens spēj sniegt īstu komfortu. Tieši sātīgas, aromātiskas maltītes bieži vien kļūst par dienas mīļāko brīdi – tās ne tikai remdē izsalkumu, bet arī iepriecina un aizved mazā garšu ceļojumā uz pagātni. Šeit piedāvājam piecas vienkāršas, bet pārbaudītas receptes, kas derēs gan ikdienas vakariņām, gan tad, kad gribas ko īpašāku.
Plovs ar vistu – ģimeniskas garšas vienā katlā
Plovs ir viens no tiem ēdieniem, kas nekad neapnīk – sātīgs, aromātisks un iepriecinošs. Šo recepti iemīļojām ģimenē jau sen – īpaši, kad svētdienās ciemojāmies pie vecmāmiņas, un plova smarža piepildīja visu māju.
Sastāvdaļas:
- 500 g vistas filejas vai šķiņķa bez kaula
- 2 burkāni
- 1 liels sīpols
- 2 glāzes rīsu
- 4 glāzes ūdens vai buljona
- 3 ķiploka daiviņas
- Sāls, pipari, paprika, kurkuma
- Eļļa cepšanai
Pagatavošana:
- Vistas gabaliņus apcep pannā, līdz tie kļūst zeltaini.
- Noņem gaļu un tajā pašā pannā apcep sasmalcinātu sīpolu un rīvētu burkānu.
- Pievieno vistu atpakaļ, pieliek ķiplokus un garšvielas.
- Iemaisa iepriekš noskalotos rīsus un pārlej ar karstu ūdeni vai buljonu.
- Vāra zem vāka uz lēnas uguns aptuveni 25 minūtes, līdz šķidrums uzsūcies.
- Ļauj ēdienam nedaudz ievilkties, pirms pasniedz.
Pavāra padoms: Plovu vari papildināt ar rozīnēm vai žāvētām aprikozēm – lielisks saldskābs akcents!
Krāsnī cepta vistas fileja ar sieru un dārzeņiem
Vistas fileja, kas pagatavota krāsnī kopā ar svaigiem dārzeņiem un siera garoziņu, ir īsta vakariņu klasika. Tā ir vienkārši pagatavojama, bet vizuāli skaista un garšas ziņā ļoti piepildoša.
Sastāvdaļas:
- 2 vistas filejas
- 1 paprika
- 1 neliels cukīni
- 1 sīpols
- 100 g rīvēta siera
- Sāls, pipari, timiāns
- Olīveļļa
Pagatavošana:
- Filejas viegli izklapē, apkaisa ar sāli, pipariem un timiānu.
- Sagriež dārzeņus un kārto cepamtraukā kopā ar filejām.
- Pārslaka ar olīveļļu un cep krāsnī 180 °C aptuveni 25 minūtes.
- Pārber ar sieru un turpina cept vēl 10 minūtes, līdz siers izkūst un apbrūnē.
Pavāra padoms: Garšas ziņā interesantu pavērsienu piešķir dažas sinepju tējkarotes vai čili pārslas.
Biezpiena pankūkas – brokastu mīlulis
Pankūkas ar biezpienu ir kā bērnības brokastis svētdienas rītā – vienkāršas, gardas un sildošas. Tās patiks gan bērniem, gan pieaugušajiem.
Sastāvdaļas:
- 250 g biezpiena
- 1 ola
- 2–3 ēdk. cukura
- 3 ēdk. miltu
- Šķipsna sāls
- Vaniļas cukurs (pēc izvēles)
- Eļļa cepšanai
Pagatavošana:
- Sajauc biezpienu ar olu, cukuru, sāli un vaniļas cukuru.
- Pievieno miltus, lai veidotos mīksta masa.
- Ar rokām veido nelielas pankūkas un cep uz vidējas uguns, līdz tās kļūst zeltainas.
- Pasniedz ar ievārījumu, ogām vai skābo krējumu.
Pavāra padoms: Pilngraudu milti un neliels daudzums kļavu sīrupa padarīs šo recepti veselīgāku un modernāku.
Krabju salāti – ātra uzkoda katram gadījumam
Šie salāti ir īsts svētku galda klasikas piemērs – vienkārši, ātri un vienmēr populāri. Gatavi dažu minūšu laikā, un garša neliek vilties.
Sastāvdaļas:
- 200 g krabju nūjiņu
- 3 vārītas olas
- 150 g konservētas kukurūzas
- 100 g cietā siera
- 2–3 ēdk. majonēzes
- Sāls un pipari
Pagatavošana:
- Sagriež krabju nūjiņas nelielos gabaliņos.
- Olas un sieru sarīvē, pievieno kukurūzu.
- Sajauc visas sastāvdaļas, pieliek majonēzi un garšvielas.
- Labi samaisa un atdzesē ledusskapī pirms pasniegšanas.
Pavāra padoms: Grieķu jogurts vai mazkaloriju skābais krējums būs labs aizvietotājs, ja vēlies veselīgāku variantu.
Cepts lasis ar dārzeņiem – viegla un uzturvielām bagāta izvēle
Lasis ir uzturā vērtīgs zivju veids, kas lieliski sader ar krāsnī ceptiem dārzeņiem. Vienkārša pagatavošana un elegance uz šķīvja garantēta.
Sastāvdaļas:
- 2 laša filejas gabali
- 1 brokolis vai cukīni
- 1 paprika
- 1 citrons
- Sāls, pipari, dilles vai rozmarīns
- Olīveļļa
Pagatavošana:
- Lasi ierīvē ar sāli, pipariem un apslaka ar citronu sulu.
- Dārzeņus sagriež un izvieto uz cepamplāts kopā ar zivi.
- Visu pārslaka ar olīveļļu un apkaisa ar garšaugiem.
- Cep 180 °C temperatūrā apmēram 20 minūtes, līdz viss ir gatavs.
Pavāra padoms: Piedevās iesakām kvinoju vai krāsnī ceptus kartupeļus – viegli un sātīgi.
Noslēguma vārdi
Ēdiena gatavošana mājās var būt vienkāršs, bet ļoti piepildīts process – tas rada atmosfēru, prieku un siltumu. Ceram, ka šīs piecas receptes iedvesmos Tevi radīt savas maltīšu tradīcijas un piepildīt virtuvi ar garšu un smaidiem. Lai labi garšo!

