Interesanti fakti par ēdienu

Interesanti fakti par ēdienu

Visi banāni ir ģenētiski identiski. Vai esi pamanījis, cik daudz šķirnes ir āboliem vai plūmēm, taču paskatoties uz banānu plauktiem, tie visi ir vienādi? Pasakot bārdu “banāns”, tu uzreiz ar to saproti iegarenu dzeltenu augli, kura mīksto daļu sedz stingrāka dzeltena miza. Taču, dzirdot vārdu “ābols” var saprast zaļu, sarkanu, cietu, mīkstu, miltainu – kāds nu katram nāk prātā. Banāni nāk no kokiem, kas daudzu gadu laikā tikuši klonēti viens no otra, tādējādi visus augļus padarot līdzīgus.

Maizes viena sastāvdaļa `L-cisteīns`, ir iegūta no cilvēku matiem. Ja pievēršat uzmanību maizes etiķetei, kur sarakstītas sastāvdaļas, tad cisteīns ir viena no lietām, kas vienmēr ir pievienota. Tā ir aminoskābe, kas tiek pievienota, lai paātrinātu ražošanas procesu. L-cisteīns ir ne tikai cilvēku matu sastāvā, bet arī vistas, pīļu spalvās, govs ragos un pat naftas blakusproduktos. Šī skābe ir nenozīmīga un pievienota pavisam nedaudz, tāpēc nav jājūtas neomulīgi, zinot šādu faktu.

Persiku kauliņa iekšienē atrodas mandelei līdzīgs rieksts, no kā ražo spēcīgas pretvēža zāles. Zinātnieki ir izpētījuši, ka šī kodola šūnas iznīcina vēža šūnas, atstājot ķermenī tikai veselās šūnas.

Viena no pasaules dārgākajām un ekskluzīvākajām ēdiena sastāvdaļām ir putna siekalas. Jau vairāk kā 400 gadus “putnu ligzdas zupa” ir viens no visdārgākajiem pārtikas produktiem pasaulē. Tikai viena putnu dzimta savu ligzdu veido, lipinot kopā ar siekalām. Tā ir svīru dzimta, un īpašo indivīdu, kura siekalas tiek izmantotas pārtikā ir Ēdamo ligzdu salangāna (Aerodramus fuciphagus). Siekalas tiek ievāktas, savācot putnu ligzdas, uz kurām ir šie izdalījumi. Tajās ir augstas konsistences kalcijs, dzelzs, magnijs un kālijs.

Popkorns, ko iegūstam, sildot mikroviļņu krāsnī, izdala toksiskas vielas, kas kaitē cilvēka plaušām. Šādas vielas tiek izdalītas gatavošanas procesā, popkornam cepoties, izdalās tvaiki. Reto saslimšanu ar toksiskām vielām plaušās dēvē par “popkorna plaušu slimību”.

Senie jūrnieki garos pārbraucienos ēda tikai skābētus kāpostus. Ir zinātniski pierādīts, ka skābētie kāposti ir pilni ar vitamīniem un satur probiotiskas vielas. Skābēti kāposti ir pilni ar veselības uzturošām vielām, jo skābējot tos ar ūdeni, dzīvās baktērijas neizdalās no dārzeņa, tās aug un vairojas šajā vidē, palielinot B vitamīna saturu.

Oregano satur vairāk antioksidantus kā mellenes. Oregano ir zaļums, ko plaši izmanto Meksikas un Itāļu ēdienos. No visiem zināmajiem produktiem, tas satur vislielāko antioksidantu koncentrāciju. Ēteriskā oregano eļļa ir līdzeklis pret baktērijām, vīrusiem un parazītiskām infekcijām. Daži restorāni mēdz pārliet salātus ar šo eļļu, vienkārši lai neradītu iespējamu baktēriju veidošanos, uzturot salātus svaigus ilgāku laiku.

No ķiploku daiviņas var gūt ādas apdedzinājumus. Ķīmiskās vielas, ko satur ķiploki, ir tik spēcīgas, ka lielā daudzumā var apdedzināt cilvēka ādu. Ķiploks ir zināms kā antibakteriāls dabīgs līdzeklis, ko lieto pārtikā, lai apkarotu slimības izraisītāju. To ir ieteicams ēst ar kādu citu produktu kopā, vai norīt veselus gabaliņus, jo spēcīgās vielas var kaitēt kuņģa sieniņām. Tāpat ilgstoši turot pārgrieztu ķiploku uz ādas, pat var iegūt otrās un trešās pakāpes apdedzinājumus.

Kivi īstais nosaukums bija “ķīniešu ērkšķoga”. Kivi dzimtā vieta ir Ķīna, tāpēc paši ķīnieši to nosauca par ērkšķogu. Tirgotājiem šis nosaukums īpaši nepatika, tāpēc viņi pārdēvēja šo augli par visiem zināmo kivi. Kivi vārds tika izdomāts, jo tas atgādina Jaunzēlandes kivi putnu.